Weeshuis van de Nederlandse Muziek

Componist David Dramm presenteert elke maand in Splendor het Weeshuis van de Nederlandse Muziek met uit het oog en oor verdwenen Nederlandse meesterwerken uit de 20ste eeuw. “Een nieuwe en buitengewoon geslaagde presentatievorm…nu al een succes,” aldus het Parool.

Veel muziek wordt geschreven, en dan maar één of twee keer uitgevoerd. Daarna verdwijnt het in een donker archief. Zonde toch? Daar moeten pareltjes tussen zitten. De musici van Splendor en Vrije Geluiden gaan de uitdaging aan. We duikelen vergeten, prachtige Nederlandse muziek uit de afgelopen 150 jaar op. We stoffen de boel af en vragen topmusici om het te spelen. Je zult zien: de muziek is méér dan de moeite waard om (her)ontdekt te worden.

Het Weeshuis duurt een uurtje en de opzet wijkt nogal af van een ‘normaal concert’: de muziek, een set van ongeveer 20 minuten, wordt twee keer uitgevoerd. Tussen de uitvoeringen door is er een korte toelichting of zijn er interviews met bijzondere tafelgasten.

Waarom twee keer? Om de finesses te ontdekken. Omdat je de tweede keer misschien wel dingen hoort die je de eerste keer hebt gemist. Omdat het stuk zo waanzinnig bijzonder is dat het zonde is om het maar een keer te horen!

In deze editie (2/4/2016) van het Weeshuis van de Nederlandse muziek kunt u luisteren naar het werk Genen van de bekende componist Peter Schat en de prachtige Galgenliederen van de laatromantische componist Henri Zagwijn.

Helena Basilova – piano
Diamanda Dramm – violin
Pieter Hendriks – bass-baritone

Saturday April 2nd 22:30
Splendor, Amsterdam